Lwów – poradnik kulinarny

Dzisiaj wpis o tym, co wszystkie tygryski kochają najbardziej – czyli o jedzeniu. Jak dotrzeć do Lwowa, gdzie szukać noclegów, co koniecznie zwiedzić, a co można sobie odpuścić, ile będzie kosztowała taka wyprawa na weekend – to wszystko już wiecie z poprzednich wpisów. Dzisiaj odkrywamy przez Wami kulinarne tajemnice Lwowa – sprawdzamy, z jakiego jedzenia słynie Lwów i co powinno najbardziej zachwycić przyjeżdżających tam turystów.

Barszcz ukraiński

Pierwsza pozycja i od razu prawdopodobnie czeka Was zaskoczenie – barszcz ukraiński naprawdę pochodzi z Ukrainy! Inaczej niż w przypadku pierogów ruskich czy ryby po grecku, które z danymi państwami nie mają nic wspólnego, barszcz to typowe ukraińskie danie i dostaniecie je praktycznie w każdej restauracji. Zazwyczaj jest to bardzo gęsta zupa, w której ląduje sporo pomidorów, fasoli, papryki czerwonej i kapusty. Dodatkowo zazwyczaj zabielany jest kleksem gęstej śmietany, która znakomicie podbija smak całości.

Solanka

Kolejna zupa – popularna zarówno na Ukrainie jak i w Rosji. Solanka zazwyczaj przygotowywana jest na mocnym wywarze mięsnym, a cały jej sekret tkwi w odpowiednim zbalansowaniu kwaśnych, słonych i pikantnych smaków. W soliance znajdziecie kwas chlebowy, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, wodę po ogórkach kiszonych, a także – co ciekawe – pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary.

Banosz

Zwiedzanie LwowaTo bardzo prosta potrawa, która swoje korzenie ma w kuchni huculskiej. Jak większość prostych, chłopskich potraw, broni się jednak rewelacyjnie smakiem. Lwów słynie z banosza, który jest swego rodzaju kluskami z gotowanej ze śmietaną mąki kukurydzianej. Zazwyczaj mieszanka ta posypana jest skwarkami oraz bryndzą.

Deruny

To danie z pewnością zachwyci każdego miłośnika placków ziemniaczanych, gdyż jest właśnie odmianą tej potrawy. Deruny podawane są, podobnie jak w Polsce, z kleksem gęstej śmietany albo z gęstym sosem grzybowym.

Naleśniki Młynci

Ta ukraińska potrawa znacznie różni się od naszych polskich, tradycyjnych naleśników. Przede wszystkim ciasto do lwowskich naleśników przygotowywane jest na zaczynie drożdżowym, dzięki czemu placki zazwyczaj są przyjemnie pulchne. Oryginalnie farsz do naleśników składa się z sera, ziemniaków i cebuli – przypomina zatem nasz polski farsz do pierogów ruskich. Obecnie jednak młynci są tak popularne na całej Ukrainie, że powstało mnóstwo wariacji na ich temat – podawane są zarówno na słodko jak i na słono z przeróżnymi, coraz bardziej wymyślnymi i ciekawymi nadzieniami.

 

Related posts